Rosa spinosissima ’Plena’, ’Plena’

Kielikohtainen nimi: Juhannusruusu 

Kasvutapa: Pensasruusu 

Ryhmä: Spinosissima 

Korkeus cm: 50-150 

Väri: Valkoinen 

Talvenkestävyys Suomi: Fi 1-8 

Talvenkestävyys Ruotsi: Sv 8 

Tuoksu: 5   

 

Juhannusruusu, kerrottukukkainen. esiintyy Suomessa taimiluetteloissa 1840 alkaen. Suomessa usein viljelyjäänne.

Tekee runsaasti juurivesoja. Yleinen koko maassa.

Juhannusruusuja näyttää olevan ainakin kahta hieman erinäköistä kantaa.

1. Taimistoissa myytävä aito juhannusruusu on Laukaan valiotaimiaseman lisäämää, alun perin keski- ja pohjoissuomalaista kantaa. Kukat ovat puolikerrannaiset, valkoiset tai kermansävyiset, terälehtiä 6-14, täysin avautuneena kukka on jopa 9 cm läpimitaltaan. Nuput ja kukkaperät ovat kaljut, verholehdet lyhyet ja ehjät. Kukka aukeaa melko pian aivan auki. Tuoksu huumaava, miellyttävä. Kukkii kesäkuussa juhannuksen aikaan pari viikkoa. Sadesäällä nuput herkästi ruskettuvat, syksyllä voi kehittyä lisäksi muutama kukka.

Mustat kiulukat litteänpyöreitä, pieniä, avosuisia, verholehdet tiukasti taaksepäin kylkiä myöten, runsaasti kiulukoita.

Saattaa kasvaa varjossa ja pusikossa kuin köynnösruusu kolmimetriseksi, avoimella paikalla noin 1,5 m, hentoversoinen, kaatuilee. Lehdykät kapeat, yli puolitoista kertaa leveyttään pitemmät, Viininpunainen, hieno syysväri.

2. Eteläsuomalainen juhannusruusu, puolikerrannainen kukka ei aukea täysin avoimeksi, jolloin läpimitta pysyttelee 7 cm tuntumassa, terälehtiä 13-18. Kukat eivät rusketu sateessa, ei uusi kukintaansa syksyllä.

Juhannusruusu, englantilaisten ’Double White’, norjalaisten ’Totenvik’, kanadalaisten ’Kakwa’ ja alunperin alankomainen  harisoninruusu ’Tahvosen Plena’ (kaupassa Rosa spinosissima ’Plena’) ovat korkeita pensaita ja kukiltaan enemmän tai vähemmän kerrannaisia. Aivan ensi silmäyksellä niitä ei erota toisistaan. Ruotsissa ja Virossa on lisää samannäköisiä Spinosissima-ruusuja. Lukuunottamatta juhannusruusun eteläisempää kantaa näitä saa taimistoista tai ainakin ulkomailta tilaamalla.

Vuoden ruusu 2017.

Kuvat: 1.-2. Lauri Simonen, Kyyjärvi

3. Anneli Tervonen, Kalajoki

4. Lauri Simonen, Kyyjärvi

5. Satu Tegel, Helsinki

6. Aki Pulkkanen, Raahen seminaaripuisto

7. Inger Kullberg, Björkelund

 

 

 

Scroll to Top