Pappilan Neito, ’Pappilan Neito’

Kielikohtainen nimi: Pappilan Neito 

Kasvutapa: Pensasruusu 

Ryhmä: Rugosa 

Korkeus cm: 100-150 

Väri: Valkoinen 

Talvenkestävyys Suomi: Fi 5 

Talvenkestävyys Ruotsi: Sv 7 

Tuoksu: 3   

 

Löytöruusu, Piippola 1950-luku

Leskelän kylän pihoilla ’Pappilan Neitoa’ on kasvanut ainakin jo 1950-luvulla. Eräs vanhapoika on ehkä tuonut ruusun sukulaiseltaan Haapavedeltä ennen sotia Piippolaan. Oulujoen taimistolle ruusu on saatu Pohjolan Taimistolta (nykyisin Pohjolan Kivi- ja viherrakennus) Piippolasta, Leskelän kylästä, jossa ruusua kutsuttiin valkoiseksi hansaruusuksi. Aluksi sitä luultiin ’Souvenir de Philémon Cochet’ lajikkeeksi. Kun huomattiin, ettei näin ole, annettiin nimi ’Pappilan Neito’, koska sitä on kasvanut pappilan puutarhassa. Kaikki Oulujoen Taimistolta peräisin olevat filemoninruusut ovat ’Pappilan Neitoja’.

Tuo kyläläisten valkoinen ’Hansa’ on aika kuvaava. Jos hansaruusu muutettaisiin valkeaksi, olisi se melko lähelle ’Pappilan Neito’. Lehdistössä ja kasvutavassa ei ole eroa. Korkeus 1-2 metriin. Kukinta kesäkuun lopussa-heinäkuun alussa ja jatkuu syyskuun puoliväliin asti. Kookkaita kurtturuusuille tyypillisiä kiulukoita tulee kohtalaisesti. Kestävyys ainakin 1-5, luultavasti kestää paljon pohjoisempanakin. (Tiedot Matti Kulju/Oulujoen Taimisto).

Kukka on löysästi kerrannainen, puhtaan valkoinen, tuoksuva. Suuria kiulukoita muodostuu runsaasti koristamaan ruskeankeltaista pensasta.

Kuvat: 1. Sirpa Kananen, Kiuruvesi

2. Lauri Simonen, Viitasaari

3. Lauri Korpijaakko, Hämeenkyrö

4. Lauri Simonen, Viitasaari

5. Lauri Korpijaakko, Hämeenkyrö

6. Matti Kulju, Oulujoen Taimisto

 

 

Scroll to Top